Barnanpassa ditt hem

När man väljer att skaffa barn så är det en hel del saker som man bör tänka. Inte längre är ni bara vuxna i huset, utan ni har även en liten vars behov måste tillgodoses. Förutom att inhandla saker såsom spjälsäng, blöjor och barnvagn så måste befintliga saker i ert hem anpassas för att ett barn ska klara av att leva där. Här hjälper vi en bit på vägen med några bra saker att tänka på.

När ett barn kommer till världen så är det viktigt att denne lär känna doften av sina föräldrar, för att den ska kunna känna sig trygg. Dessutom är små barn känsliga mot starka dofter som kan vara i till exempel parfymer och rengöringsmedel. Se därför till att i god tid innan barnet kommer börja tvätta era kläder och sängkläder i parfymfritt tvättmedel och sköljmedel, för att ni ska vara redo tills barnet kommer. Även alla de saker som ni köper till barnet bör tvättas upp på detta sätt, även om det är nyinköpt från butiken.

Eftersom ett litet barn inte kan stå eller sitta själv så bör man anpassa saker i badrummet för att denne ska kunna klara sig. Ett barn tvättas enklast av i badkaret, eller i en balja om ni endast har en dusch i hemmet. När den blir lite större och kan sitta själv så kan ni i badkaret köpa en speciell sitt-anordning som fästs med sugproppar på botten av badkaret, vilket gör att barnet kan sitta själv i badkaret. Dock bör man alltid som vuxen övervaka sitt barn när det sitter i badkaret på grund av den stora olycksrisken.

Har ni en trapp i hemmet så bör denna barnsäkras med speciella grindar ovanför och nedanför. Dessa hindrar barnet från att själv ta sig upp eller nedför trappan, vilket kan medföra skador för någon som precis lärt sig att gå eller krypa. Likaså bör man sätta lås på lådor och skåp i till exempel kök, för att hindra att barnen klättrar, klämmer sig eller får tag på saker som kan vara farliga.

Flera av dessa saker kommer man att komma på längsmed vägen och man kan helt enkelt inte förbereda inför allt redan innan barnet har kommit. Varje barn och varje hem är unikt och har olika behov, som i sin tur sätter olika krav på vad ni behöver.